Πάισιος Β’

ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΖΙΝΤΖΗ ΤΕΡΕ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

ΠΑΪΣΙΟΣ Β

Ο Παΐσιος Β΄ διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τέσσερις φορές. Διακρινόταν για τη θεολογική του παιδεία. Εξελέγη Μητροπολίτης Νικομηδείας και το 1726 Οικουμενικός Πατριάρχης. Παρέμεινε στο Θρόνο ως το 1732.
ΓέννησηΚαισάρεια, Τουρκία
Απεβίωσε11 Δεκεμβρίου 1756, Χάλκη, Τουρκία

Ο Βαρασσός ανέδειξε προσωπικότητες όπως τoν Σεβαστό μητροπολίτη Καισαρείας ΠΑΪΣΙΟ Β, με τους διωγμούς των χριστιανών προστάτεψε και έσωσε τον κόσμο από τους Βαρβάρους που προσπαθούσαν  με κάθε τρόπο να εξοντώσουν τους Χριστιανούς.
Ο Μητροπολίτης Παϊσιος Β, γεν, στον Βαρασσό Φαράσσων το έτος 1776  από γονείς θεό σεβόμενους θρησκευόμενους και από σόι ιερωμένων.
Από μικρός είχε τάσεις προς την εκκλησία αφού και τα πρώτα γράμματα που έμαθε ήταν από το ευαγγέλιο τον οχτάϊχο και το ψαλτήρι.
Αγάπησε την εκκλησία και τον λόγο του Θεού και από τα δώδεκα του χρόνια οι γονείς του των έστειλαν στην θεολογική σχολή της Κωνσταντινούπολης όπου σπούδασε έξι χρόνια και στα 18 χρόνια του έγινε μοναχός στο μοναστήρι του Ζιντζή Τερέ.
Σε δύο χρόνια με την αγάπη και την αφοσίωση του στον λόγο του θεού χειροτονήθηκε ηγούμενος της μονής Ζιντζή Τερέ και βοήθησε του χριστιανούς στα δύσκολα χρόνια που περνούσαν ύδρισε σχολεία έφερε δασκάλους και γενικά πάντα ήταν μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του κόσμου.

Ως Ηγούμενος της μονής το 1804 – έως – 1832.
Ίδρυσε μια μεγάλη σχολή του Ζιντζή Τερέ.
Και το 1832 έγινε Μητροπολίτης Καισάρειας και γενικά όλης της Καππαδοκίας υπηρετώντας πιστά τον θεό και το ποίμνιο του αναλαμβάνοντας το μεγάλο έργο των χριστιανών και την σωτηρία των από τους βαρβάρους και τους Αγαρηνούς επιδρομείς που ήθελαν με κάθε τρόπο να κατασπαράξουν τους χριστιανούς και των χριστιανισμό.
Τον Σεβόταν ακόμα και οι Τούρκοι και πολλές φορές με πρωτοβουλία δική του αποφεύγανε πολλά προβλήματα γλύτωνε τον κόσμο.
Σαν μητροπολίτης Καισαρείας από το 1832 έως το 1871 στα δύσκολα χρόνια βοήθησε τα τουρκοκρατούμενα χωριά και τους χριστιανούς.
Έχτισε την εκκλησία της γενέτειρας του πατρίδας του Βαρασσού από όπου ζούσαν οι γονείς του και οι συγγενής του, και έδωσε το όνομα των μοναχών οσίων Μαρτύρων Ιωνά και Βαραχισείου που έζησαν και μόνασαν στην μονή της Παναγίας στην Περσία.
Ένας από τους συγγενής του Παϊσίου του δεύτερου ήταν και η μεγάλη φυσιογνωμία της εποχής ο Χατσιεφεντής Θεόδωρος Άγιος Αρσένιος.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παϊσιος Β, εκοιμήθει σε μεγάλη ηλικία  95 χρόνων, στην Καισάρεια Καππαδοκίας το 1871.
Η φωτογραφία είναι παρμένη από την τάφο του στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καισάρεια Καππαδοκίας από το έτος περίπου 1904 από κατοίκους των Φαράσσων.
Με την έδωσε για το αρχείο μου η γερόντισσα  Μακρίνα καταγωγής από των Βαρασσό Φαράσσων που την κληρονόμησε από την γερόντισσα μάνα της.

 

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται! | Content is protected!